top of page
Visie

RIJKAANHOUT maakt meubels en woonaccessoires van hergebruikt hout en dan voornamelijk pallethout.

In onze maatschappij begint -gelukkig- steeds meer het besef door te dringen dat we zorgvuldig met onze planeet moeten omgaan.

We realiseren ons dat grondstoffen niet oneindig voorhanden zijn.

Bovendien wordt het afval dat we met elkaar produceren een steeds groter probleem en niet in de laatste plaats doordat het enorm belastend is voor de natuur en het milieu.

Eén van de oplossingen die aangedragen wordt is het recyclen van afval. Gescheiden inzameling vindt gelukkig steeds meer plaats waardoor afval opnieuw gebruikt kan worden.

Daarnaast krijgen ook heel veel spullen een tweede leven doordat ze hergebruikt worden of verkocht worden in bijvoorbeeld kringloopwinkels.

RIJKAANHOUT wil graag een bijdrage leveren in deze ontwikkeling.

In de huidige goederenstromen die over de hele wereld gaan worden ontzettend veel pallets gebruikt. Aan het eind van de keten raken heel veel pallets overbodig en worden dan als afval verwerkt.

Dat vind ik jammer. Want het hout waarvan de pallets gemaakt zijn, is vaak nog heel goed bruikbaar. Het kost alleen tijd en energie om het hout geschikt te maken voor gebruik in meubels. Doordat ik in de loop van de tijd hierin veel ervaring heb opgedaan lukt het steeds beter om dat op een efficiënte  manier te doen.

Ook bij de vervaardiging en de afwerking vind ik het belangrijk om belasting van  ons milieu te beperken.

Bij het lijmen maak ik gebruik van lijm op waterbasis zonder schadelijke oplosmiddelen.

Dat geldt ook voor de afwerking. Ik maak gebruik van water gedragen lakken. Ook dat beperkt de uitstoot van vluchtige oplosmiddelen.

Het is een prachtige uitdaging om van pallethout mooie ontwerpen te maken voor meubels. 

Ik vind het belangrijk om het karakter van pallethout terug te laten komen in het ontwerp en de uitvoering van elk meubelstuk.

Het karakter wordt bepaald door een aantal eigenschappen. 

Voor de vervaardiging van pallets worden heel veel soorten hout gebruikt. Dat geeft heel veel mooie kleurschakeringen in het uiteindelijke meubel.

Daarnaast zijn er uiteraard gebruikssporen terug vinden in het hout, zoals spijkergaten, krassen, butsen en verwering. Ook dat zie je terug in het meubel en geeft vaak een mooi en stoer uiterlijk. 

Op de pagina pallethout spreken de voorbeelden voor zich.

SCIOS-bos-2.jpg
pallets2.png
20190629_093431.jpg
bottom of page